Congratulations – Bennetts Associates – Building Awards 2016

Comar were delighted to sponsor the Architectural Practice of the Year Award at the 2016 Building Awards held in London on 8th November.

And the winners are: Bennetts Associates – congratulations to you and all the shortlisted practices from the team at Comar Architectural Aluminium.

building-awards-winner-image-2016

5plus Architects
ba-2016-twitter-banner-comarAllford Hall Monaghan Morris
Assael Architecture
Bennetts Associates
BuckleyGrayYeoman
HLM
Levitt Bernstein
Make Architects
Ryder Architecture
Scott Brownrigg

 

Aluminium Specified for Innovation Hub

Comar in conjunction with their approved fabricator Tradeglaze provided and installed the Aluminium solutions for the new KLIC Innovation Centre, Nar Ouse Regeneration area based in Kings Lynn, Norfolk.

klic_009

The 22,000sq ft centre is owned by Nwes the leading enterprise agency and delivers long awaited state-of-the-art commercial work space for the West Norfolk area. This £5 million centre was made possible with £2.5 million of funding from New Anglia Local Enterprise Partnerships – Growing Places Fund and £1,150,000 million from the local Borough Council.klic_023

klic_028-copy

Comar systems installed on this project were: 6EFT Curtain Walling, Comar 9P.i Fixed Lights with Comar 7P.i Commercial Doors installed for the external entrances.

Architect: Fielden & Mawson

Contractor: R G Carter, Kings Lynn

Fabricator: Tradeglaze

Aluminium Solution -Tall Buildings for Students

 Chamberlain Student Accommodation

The University of Birmingham’s new Chamberlain Hall Student Accommodation is an impressive example of regeneration which is in keeping with the landscape as well as providing all essential capacity growth for the future.  Consisting of 2 linked tall towers at 17 at & 21 stories and 5 “finger” blocks.

uob-ch-073comar-chamberlainuob-ch-070

With the modern financial implications of studying and attracting international students, accommodation needs are changing.  The University of Birmingham now has a building which gives good quality architecture and a landmark to Birmingham’s skyline that advertises the quality of the institute to perspective students and their parents.

Feasibility studies indicated that to increasing the density could not be achieved with the existing floor-plan therefore a new building was commissioned.  The design concept was to maintain the links to the previous building tower yet create a design that was modern, light; creating a place where students would wacomar-chamberlain-tower-blocknt to live, socialise and study.

The Façade concept was to ensures that the palette of colours is sympathetic to the landscape, using rich coppers, and an intelligent use of brickwork the building merges into the landscape and maintains cross corridor views to the lake.

The façade had to provide function as well as form.  Day-lighting is vital to aid with studying, no dark gloomy corners, a light and airy interior is desirable.   Natural ventilation was a must, however, in keeping with the structured façade open-in windows were required fronted with ventilation panels, to allow ventilation yet not impact on the façades integrity, maintaining the clean lines and sleek elevations.

Making the façade work and integrate with all the cladding elements involved Comar Architectural Aluminium Systems designing new methods of fixing.  The flush façade was a must and all the elements: Comar Glazing, Mesh and Copper panels needed to integrate.

comar-chamberlain-close-up

One of the engineering challenges on the project was the connection of the perforated copper cladding panels to the Comar 6EFT curtain walling.  This connection had a few considerations, such as the metals being at opposite ends of the galvanic table, aesthetic demands, thermal performance and the structural considerations of loading panels to Comar 6EFT curtain walling.

Continental Installations worked closely with Comar Architectural Aluminium Systems and main contractor Balfour Beatty on the complex façade.  The team designed a bespoke capping profile which was extruded with re-enforced walls capable of fixing the copper panels directly to it.  A heavy duty pressure plateuob-ch-022 with a fixing port arrangement, was used to mechanically fix the capping to the pressure plate.  Subsequent regular fixings then transmitted the applied loads back to the rear structural mullion member to ensure there was no thermal bridging.  All connections were fully isolated to prevent bi-metallic corrosion.

This bespoke design then included inward full height opening windows which sat behind the façade, Comar 5P.i Advanced Tilt/Turn open in windows were selected.  These windows were perfect for the application as they offer slim sight-lines, thus maximising daylighting as well as the profiles themselves have thicker walls that provide robustness and large spans to ensure they stand the test of time.

On the window elements Comar 5P.i Advanced Tilt/Turn open in windows were selected.  These tilt/turn windows are perfect for the application, they offer slim sight-lines to maximise day-lights as well as the profiles themselves have wide wall thicknesses that provide robustness to ensure they stand the test of time.  The wire mesh fitted directly onto the window.

The five finger blocks were sited to draw people through the buildings and connect with the landscape beyond.  Full height windows were selected, again, from the Comar 5P.i Advanced Tilt/Turn range.   uob-ch-037Fritted glass was used to the bottom of the glazing, allowing light, but prevents items below the desk being seen from the outside.  The use of bay windows provide a feature to the buildings facade and views of the landscape for occupants.  At upper levels again to maximise views, study bedrooms have splayed bay windows, a feature in the original 1960s Mason Hall.

 

Systems Used: Comar 6EFT Curtain Walling, Comar 5P.i Advanced Tilt & Turn Windows & Comar 7P.i CD Doors 

Project Value: Part of £42 Million Redevelopment

Photographer: John Kees Photography

 

Want to Work For Us

Visit our Careers page at http://www.comar-alu.co.uk/careers/ – to view positions currently available.

Chamberlain004ashton 6th form wds daylightIMG_2982

New Library & Supported Living for Local Community

seaford

Comar Architectural Aluminium Systems, with their approved fabricator Veranti Systems; recently completed the new Seaford Library complex in East Sussex.  This multi million pound project is part of the Sutton Park Road development for East Sussex County Council and Saxon Weald Homes and includes a library, cafe, supported living for adults with learning disabilities and adult day services for older people.

Copy of image001 Copy of image004

This mixed use project was completed using Comar 5P.i Tilt & Turn windows, Comar 6EFT Curtain Walling, Comar 7 Folding Sliding Doors and Comar 7P.i CD doors in both Pivot and Sliding configurations.  Comar 5Pi window system uses trademarked Polyamide Insulated (P.i) that provides exceptional thermal performance in a market where energy efficient designs and meeting the demands of the latest building regulations are paramount.  From fifteen basic Comar 5Pi profiles, all window configurations, such as casement, top swing reversible, pivot, tilt and turn and sliding can be manufactured.

The architect’s design vision was to create a continuous wall of glass to the libraries ground floor facade. With this in mind, and to ensure the design brief could be achieved, Comar 6EFT was selected as it offers architects a flexible system, providing a structurally glazed solution, with options for facets, concealed vents and an extensive range of profiles that cater for large structurally glazed panes.

In a mixed use development both Comar 7 and Comar 7P.i CD systems are a natural choice.  Not only are they available in swing, pivot, sliding, auto-sliding and sliding folding, they have been designed specifically to be suitable for public and domestic applications.  The entrance doors to the library were also required to comply with the Disability & Equality Act 2010.

 

Comar Juxtaposition – Manchester

Ashton 6th Form College’s new reception was designed by the GA Studio, Manchester and is a featured  project in the 2015 Manchester Architectural Review.  Both Comar 6 EFT Curtain Walling and Comar 7 Auto Sliding Doors were specified for this eye catching project.

http://www.excelpublishing.co.uk/directories/Manchester-Architects/2015/#/1/